+40 726 765 629

informații despre noi

Administrază Ascensorul pe Plan Înclinat

Pentru cei care vor să ajungă din centrul Râşnovului la cetate, cea mai rapidă cale de acces estel liftul cu cremalieră pe plan înclinat. Amenajarea acestuia a fost o idee care s-a născut la Râşnov încă din 2005, iar în aprilie 2015 proiectul a fost finalizat, fiind efectuată recepția lucrării. Primele curse ale ascensorului pentru public au avut loc în data de 3 iulie 2015, când au debutat și Zilele Râşnovului.

Astfel de instalaţii cunoscute în lume mai sunt la Salzburg, în Austria, în Porto dar şi în Zagreb, Croaţia. Cremaliera din oraşul rozelor poate transporta într-o zi 648 de persoane, capacitatea maximă a cabinei fiind de 18 persoane. Consumul de energie este unul redus, ţinând cont că are o contragreutate, şi totodată, este şi un mijloc de transport ecologic.

Staţia de îmbarcare se află în spatele Casei de Cultură Râşnov, iar cei ce aleg să ajungă la Cetate folosind această instalaţie de transport, se pot bucura şi de împrejurimile oraşului de pe platforma de belvedere amenajată la staţia de lângă Cetate. Traseului liftului are o lungime totală de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 85 de metri, iar unghiul de înclinare este de 37 de grade. Călătoria durează aproximativ două minute, viteza de deplasare a cabinei fiind de 2,5 metri pe secundă.

Construirea acestui ascensor cu cremalieră, un sistem cu bară dinţată des folosit în staţiunile montane din Austria sau Elveţia, a fost un proiect extrem de dificil, din cauza reliefului. În zonele greu accesibile, stâlpii de beton au fost instalaţi cu ajutorul unui elicopter şi pentru amenajarea traseului au fost sparţi manual 2.000 de metri cubi de rocă. Investiția a costat 10.718.447 de lei, jumătate din această sumă fiind finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar restul fonduri de la bugetul local al Râşnovului.

Locatie

Cum ajungi la ascensor?

Aveți la dispoziție cateva metode pentru a ajunge la noi

Puteți merge pe jos către Piața Unirii, nr.9A

Se poate lua autobuzul 130 din Brașov către Rasnov până la stația Mihai Viteazul

Se poate parca mașina în parcarea subterană Gratuit!

întrebari frecvente

Întrebări și răspunsuri

Ai anumite nelămuriri? Noi îți vom răspunde la urmatoarele întrebări

Unde se afla stația de îmbarcare?

Staţia de îmbarcare se află în spatele Casei de Cultură Râşnov, iar cei ce aleg să ajungă la Cetate folosind această instalaţie de transport, se pot bucura şi de împrejurimile oraşului de pe platforma de belvedere amenajată la staţia de lângă Cetate.

Ce lungime are traseul ascensorului?

Traseului liftului are o lungime totală de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 85 de metri, iar unghiul de înclinare este de 37 de grade.

Cât durează călătoria cu liftul?

Călătoria durează aproximativ 2 minute, viteza de deplasare a cabinei fiind de 2,5 metri pe secundă.

Scroll to Top